Fra fysioterapeut til Konkurrence og Eliteidræt

Josephine Dewett
Instagram: @josephinedewett

Tilbage i januar 2016 da jeg blev færdiguddannet fysioterapeut, svor jeg, at jeg aldrig nogensinde skulle tilbage på skolebænken og igennem flere opgaver og eksaminer. Man kan godt sige, at jeg var godt og grundig skoletræt. Særligt efter at have skrevet et udvidet bachelorprojekt, som var del af et større forskningsprojekt og endte ud med en engelsk artikel, der havde krævet rigtig meget af min tid og overskud i et år. Alt sammen samtidig med jeg selv trænede rigtig mange timer og skulle have tid til familie og venner.

Karina Christiansen

Jeg fik arbejde som fysioterapeut efter bachelor eksamen på en privat klinik med spændende nye arbejdsopgaver og gode kollegaer. Tiden gik og det var fantastisk endelig at have flere penge imellem hænderne, end det jeg havde haft på SU. Nu kunne jeg langt om længe stille op i alle de løb og adventure races, som jeg gerne ville, uden at jeg skulle tælle småpengene op for at se, om jeg nu havde råd til det og få mad på bordet næste måned. Tiden gik og efter nogle års arbejde, begyndte det at rumstere en masse overvejelser oppe i mit hoved, omkring hvorvidt det job jeg havde, nu også var det rigtige job til mig?

En mulighed for at skabe drømmejobbet

Pia Nysteen

Skæbnen ville så, at jeg faldt over kandidatuddannelsen Idræt og Sundhed, hvor man kunne søge om, at blive optaget på en af de få pladser der var på specialiseringen Konkurrence og Eliteidræt. Jeg øjnende med det samme muligheden for, at jeg kunne kombinere alt min viden om træning, skadesforebyggelse og behandling, som jeg havde som fysioterapeut med en masse ny viden omkring træning og eliteidræt. Drømmen var pludselig blevet vakt til live om, at jeg kunne få eller skabe mig et drømmejob indenfor løbeverdenen.

Jeg var dog lidt sen på den, da jeg opdagede uddannelsen, var ansøgningsfristen for en plads på studiet nemlig udløbet, men der var heldigvis nogle få ledige pladser tilbage på uddannelsen, som jeg kunne nå at søge om. Heldet tilsmilede mig, og jeg fik en uge inden studiestart beskeden om, at jeg var optaget. Nu var næste trin at søge om en af de 30 pladser, der var på specialiseringen Konkurrence og Eliteidræt. Endnu engang var heldet med mig, og jeg fik en af de eftertragtede pladser.

Jeg har nu været et år på Konkurrence og Eliteidræts specialiseringen, og jeg har været igennem videnskabsteori, elitemiljøer i praksis,
præstationsoptimering, project governance (projektledelse). Det har alt sammen været rigtig lærerigt og spændende, men fra her efter sommerferien blev det endnu mere spændende, da jeg skulle begynde i en selvvalgt praktik, hvor jeg får lov at anvende alt min ny tillærte viden fra studiet kombineret med min erfaring som fysioterapeut.

Jeppe Ramlau
Instagram: @team_hakkedrenge

Da jeg skulle finde praktikplads, vidste jeg selvfølgelig allerede fra start, at det skulle være noget med fokus på løb. Der var to oplagte valgmuligheder, som var en praktik hos Team Danmark eller Dansk Atletik Forbund, men så ville jeg skulle til at rejse fra Esbjerg til enten Århus eller København hver dag, og der døde den tanke allerede. Jeg måtte tænke mig om, kortvarigt. For tanken om hvorfor jeg ikke selv fandt på mit eget spændende projekt indenfor trailløb hos KriXrun dukkede op. Jeg greb telefonen og ringede til KristinaExtremeRunning og spurgte, om hun havde plads til mig som praktikant i september og oktober måned. Svaret var heldigvis ja, og så var spørgsmålet bare, hvad mit projekt hos hende skulle omhandle så det gav mening både for Kristina, og for mig og skolen.

Trailløb

Dannie Lindved Mortensen

I Danmark er trailløb endnu ikke en særlig udbredt sportsgren, men på tros af det har vi en håndfuld rigtig dygtige trailløbere, som hvert år kæmper med om pladserne på det danske traillandshold og om at komme med til VM i trail- og bjergløb. Der findes derudover rigtig mange trailløbere i Danmark, som lige mangler det sidste, for at kunne blande sig helt i toppen af danske trailløb. Mit ønske med praktikpladsen hos KriXrun blev derfor hurtig at finde en flok dygtige og talentfulde trailløbere, som manglede hjælp til coaching og træningsplanlægning, for at nå længere med deres sport og på sigt eventuelt opnå en plads på det danske traillandshold.

Kristian Jørgensen

De næste to måneder i praktikken skal bruges på at coache disse udvalgte løbere samt lave træningsplaner for dem. Det er et rigtig spændende projekt, da alle løbere har forskellige udgangspunkter og mål med deres træning. Selvom forskningen og den viden vi har om løbetræning fortæller os, hvordan man bør skrue træningen sammen for at opnå de bedste resultater, så har alle løbere forskellige udgangspunkter og forudsætninger der gør, at de vil reagere forskelligt på det samme træningsprogram. Derfor er det min store opgave at justere og planlægge hver enkel løbers træning, så den passer lige præcis til løberen og dennes hverdag, så de opnår den bedste træningseffekt. Jeg vil også skulle anvende min viden fra min tid som fysioterapeut, da nogle af de løbere jeg skal træne, er skadede og har brug for at blive hjulpet et hundred procent tilbage i løbeskoene.

Træning
Meget forskning og undersøgelser er blevet lavet igennem tidens løb af eliteløbere, samt mange steder er det muligt at tilgå, hvordan de løbere

Rikke Klode Instagram: @rikkeklode

træner, hvilket gør det muligt bare at kopiere deres træning. At prøve at efterligne de allerbedste løbere til punkt og prikke, er dog en af de største fejl man kan begå, da disse løbere er professionelle og kan holde til meget større træningsbelastning, end vi andre mere ”dødelige løbere” kan. Prøver man at efterleve verdenselitens træning, vil det resultere i, at man hurtigt vil løbe ind problemer i form af overtræning og eventuelt en overbelastningsskade, hvis man ikke bremser op i tide.

Det er vigtigt, lige meget om man er nybegynder eller allerede dygtig løber, at træningen bliver specialdesignet til den enkelte og justeret løbende ud fra hvordan løberen har det og reagerer på træningen. Det er derfor vigtigt enten at have en der hjælper en med træningen, eller man selv sætter sig grundigt ind i træning og den basale del af træningsfysiologien, for at få de bedste resultater og undgå overbelastningsskader.

Susanne Pallesen

Ud over at sidde og planlægge optimal træning for løberne, vil jeg også skulle bruge en del tid på at sætte mig ind i de forskellige konkurrencer, som løberne skal deltage i. Det er for det første vigtigt i forhold til hvordan de skal træne, så træningen bliver så specifik som mulig mod netop den konkurrence, som de skal deltage i. For det andet er der rigtig meget forberedelse i, hvordan man taktisk griber løbene an. For eksempel hvor hårdt skal man starte ud? Hvilket energi og hvor meget vand skal indtage undervejs? Ud over de ovenstående opgaver, vil jeg skulle hjælpe Kristina med andre opgaver i KriXrun, som for eksempel hjælpe til ved hendes motionsløb, skrive blogindlæg og andre ad hoc-opgaver.

Hele praktikforløbet vil i starten af november bliver afsluttet med et vidensdelingsseminar for Konkurrence og Eliteidrætsklassen, som også vil fungere som eksamen. Her har jeg 30 minutter til at præsentere praktikforløbet og hvad jeg har lavet og fået ud af den. Derefter venter afslutningen af min kandidat med et speciale. Mon ikke den også kommer til at handle om løb?