Det er de færreste, der kan bryste sig af at have løbet syv maraton i hele verden på blot syv dage, men Kristina Schou Madsen gjorde det for bare et år siden til World Marathon Challenge. Dengang løb hun sig til en andenplads, og nu skal hun afsted igen for at hive førstepladsen og verdensrekorden hjem.

Går benhårdt efter verdensrekorden
Sidste år slog hun både sin egen personlige rekord og den daværende verdensrekord til World Marathon Challenge, men én konkurrent var hurtigere. Og nu tager Kristina tilbage for at slå hendes tid i starten af februar. ”Da jeg tog afsted sidste år, var mit mål at slå verdensrekorden og vinde løbet. Det var måske ambitiøst, men jeg nåede ét af målene, og det er jeg stolt af. Jeg er tilfreds med min præstation til sidste års løb, men Susannah Gill var bare 14 minutter hurtigere, og de 14 minutter tager jeg nu tilbage for at indhente,” siger den ambitiøse ultraløber og konstaterer: ”Jeg tager tilbage for at slå verdensrekorden.

Igen i år afholdes første løb på Antarktis. Foto: World Marathon Challenge

Ét er at gennemføre, noget andet er at være verdens hurtigste til det. Og drømmen om at være verdens bedste er kernemotivationen for Kristina: ”Folk spørger mig tit, hvad der er med de her verdensrekorder. For mig betyder det noget, at ingen anden har gjort det, jeg har gjort. Jeg bliver tændt af at sætte mig selv nogle mål, som indtil nu har været uopnåelige, og som på papiret virker urealistiske. Det er fedt at kæmpe for det, og det er fedt at se, hvad min krop fysisk og mentalt er i stand til. Det er en konstant nysgerrighed, som motiverer mig helt vildt,” fortæller Kristina.

Kristina Schou Madsen World Marathon Challenge

Til sidste års WMC løb Kristina sig til en flot førsteplads på Antarktis. Foto: World Marathon Challenge

Om forberedelse og stædighed
Men verdensrekorden i WMC kommer man ikke sovende til, og det kræver både stor mental fokus og intens fysisk træning at nå målet: ”WMC er det absolut hårdeste løb, jeg nogensinde har deltaget i, og det er måske også på grænsen til, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Men det er netop den grænse, jeg søger, og som motiverer mig,” siger Kristina og fortsætter: ”Ved at presse mig selv yderligere, skal jeg lægge nogle stærke strategier, som kan få mig over kriserne – kriser som jeg stødte ind i sidste år, og som jeg uden tvivl vil støde ind i igen i år.”

Og den største krise i sidste års løb står også lysende klar for Kristina: ”På flyveturen fra Sydney til Dubai kom den helt store nedtur. På daværende tidspunkt havde vi løbet tre maratons. Min krop var øm, og jeg havde kraftige smerter i min ryg. Jeg tænkte, at det måske var min krop, der sagde fra. Men jeg ville gennemføre, så jeg tog et forholdsvis roligt løb i Dubai, hvor jeg fik en tid på 3:37. Jeg er glad for, at jeg lyttede til min krop på det tidspunkt, men det betød desværre, at jeg tabte en del minutter, hvilket jeg bestemt ikke var tilfreds med. Så jeg lagde nogle strategier. For mig hjælper det at visualisere noget, som kan motivere mig, når jeg rammer kriserne – noget som kan skubbe de negative tanker væk, så jeg kan slå min konkurrent,” fortæller Kristina og fortsætter: ”Jeg ved ikke, om det er en fejl eller et filter, men når først jeg sætter mig noget for, så har jeg en ukuelig tro på, at det lykkes. Tanken, om at jeg simpelthen ikke kan gøre mere, gør, at jeg tror på det. Og dagen efter i Madrid satte jeg ny personlig rekord med en tid på 3:12.”

 

Kristina Schou Madsen til World Marathon Challenge

Fra is til stegende varme på få dage. Kontrasterne er store i WMC, og det sætter kroppen på prøve. Foto: World Marathon Challenge

Om kriser og overvindelse
Med erfaringerne fra sidste år er det ekstra vigtigt at have styr på strategierne i år, når kriserne rammer, og lige netop kriserne er noget, som altid har fulgt ultraløberen: ”Kriserne er min evige overvindelse og min evige motivation. Det lyder skørt, men hvis ikke kriserne var en del af programmet, ville jeg ikke deltage i løbet. Det er hårdt at have en krise, ja, men hvis ikke kriserne var der, ville det ikke være sjovt, og tro mig, jeg har haft rigtig mange kriser i min karriere som ultraløber. Men for mig er det bare en fed følelse at overkomme en krise – det frigiver endorfiner og adrenalin, og det kan gøre mig helt høj, og netop dén følelse er til stede, når det er allerhårdest.”

Kristina føler sig i topform og glæder sig til at give den MAX gas til WMC 2020. Foto: World Marathon Challenge

Føler sig klar
Risikoen for ikke at komme hjem med førstepladsen og verdensrekorden spøger da også ind imellem, når Kristina tænker på World Marathon Challenge, men der er langt til nervøsiteten: ”Jeg hviler meget i det, jeg gør, og jeg er ikke som sådan nervøs for at fejle. Jeg har forberedt mig, så godt jeg kan både mentalt og fysisk, og jeg kæmper røven ud af bukserne. Hvis der skulle gå noget galt, er det ydre omstændigheder, som jeg ikke kan gøre noget ved. Jeg tror, det handler meget om selvtillid og selvværd, og så hjælper det, at der ikke er noget ydre pres, men at det største pres egentlig kommer fra mig selv.”

Fra trailløber til verdensløber
Til dagligt er Kristina Schou Madsen trailløber, og hun er derfor vant til at løbe i et kuperet og varieret terræn, hvilket også viste sig at være en fordel til nogle af løbene sidste år. Kristinas store passion for trailløb ses også i hendes virke som stifter og arrangør af flere trailløb i Trekantområdet, hvor hun bor. Og selvom hun er stolt over sin fysiske præstation i WMC, er hun endnu mere stolt over at kunne inspirere andre i hendes virke: ”Det er et privilegium at inspirere andre, og jeg føler mig overvældet, når jeg læser på de sociale medier, at andre har følt sig inspireret af det, jeg gør. Det er noget, der rører mig dybt, og som betyder rigtig meget for mig,” siger hun afsluttende.

World Marathon Challenge
World Marathon Challenge starter med løb på Antarktis d. 6. februar og slutter af med løb i Miami d. 12. februar.

Følg med på Kristinas Instagramprofil og Facebookside