World Marathon Challenge – Kristina er verdens hurtigste
Kristina er netop vendt hjem til Danmark efter at have deltaget i World Marathon Challenge igen – og denne gang blev det til en ultimativ sejr for den rutinerede trailløber, der er glad og stolt over at have nået det mål, hun satte, inden hun tog afsted.
Verdens hurtigste
I 2019 deltog Kristina i sit første World Marathon Challenge. Her fik hun en flot andenplads efter Susannah Gill, som løb med sejren og verdensrekorden. I februar 2020 tog Kristina afsted igen for at slå netop denne verdensrekord, og selvom der var et par bump på vejen, slog hun alligevel den eksisterende verdensrekord med 16 minutter og kunne dermed kalde sig verdens hurtigste i World Marathon Challenge.

Tre glade løbere efter syv hårde dage i World Marathon Challenge.
Fokus på sejren
Når man tager afsted med det mål at vinde, kan sommerfugle i maven, spænding og nervøsitet op til afrejsen ikke undgås. Men for Kristina var det at holde fokus det vigtigste fra starten: ”Jeg bruger spændingen til at tune mig ind på disciplinen og fokusere på det, der er vigtigt for mig,” fortæller Kristina og fortsætter: ”Op til første løb har jeg fokus på det, jeg gerne vil opnå, og på hvordan jeg når derhen.” Og forberedelsen er netop vigtig for at kunne yde det optimale i alle syv dage: ”En del af min forberedelse er at spise fornuftigt. Jeg er ikke på en særlig diæt, men for mig handler det om at indtage flere proteiner, flere gode kulhydrater og masser af væske – og lidt færre snøfler end normalt selvfølgelig,” siger Kristina med et smil.
Med liften til Table Mountain
Søndag aften tager Kristina afsted. Løberne skal nemlig mødes i Cape Town tre dage før løbets start, og selvom dagene føles som en venteposition, er det værdifulde dage for Kristina: ”Det er dage, hvor jeg kan komme helt ned i gear, slappe af og sove. Jeg havde også tid til at mødes med en ven, som jeg ikke har set i flere år og tage en tur op på Table Mountain. Normalt ville jeg løbe til toppen, men denne gang tog jeg liften op,” fortæller Kristina og fortsætter: ”Selvom jeg altid har målet i fokus, er det vigtigt at have plads til andre ting.”
Klar, parat .. vent!
Løberne er spændte og klar til første løb på Antarktis, men sådan bliver det ikke. ”Dagen inden vi skal flyve til Antarktis, bliver vi briefet om, at blæsten er for ekstrem til, at flyet kan lande, og at de derfor ser sig nødsaget til at udsætte første maraton. Det var lidt antiklimatisk, men på den anden side, er det heldigt, at forsinkelsen sker ved første løb. Når først vi er begyndt at løbe, har vi nemlig 168 timer til at gennemføre alle syv maratons – forsinkelser eller ej.”
Og ventetiden blev længere end først beregnet, for flyveturen til Antarktis bliver endnu engang udsat, og til sidst tager arrangørerne valget om helt at ændre løbeplanen: ”Efter anden udsættelse får vi at vide, at første maraton bliver afholdt i Cape Town i stedet, og det kommer som en stor overraskelse for os alle. Pludselig skal vi omstille os til noget helt andet end det, vi har forberedt os på. For mig betød det, at jeg ikke skulle starte på, hvad der føltes som min hjemmebane, og det krævede en helt ny strategi, så jeg kunne vende skiftet til min fordel,” fortæller Kristina entusiastisk og fortsætter: ”Og min strategi bliver, at jeg skal løbe et helt vildt hurtigt maraton for at skræmme mine modstandere, og særligt Jessica Jones, som på papiret er en langt bedre løber end mig og dermed min største konkurrent.”
Cape Town
Og løbet i Cape Town, hvor der var vindstød på 14 m/s og 25 graders varme, blev i den grad et bevis på, hvad Kristina har trænet til: ”De første 5-6 km ligger Jessica og jeg side om side. Vi ved begge to, at vi holder tempoet højt for at demonstrere, hvem der er stærkest. Hun løber fra mig på et tidspunkt, men jeg når at indhente hende og får løbet mig til et forspring. Jeg ender både med at vinde løbet og slå min egen personlige rekord med en tid på 3:10 med otte minutter ned til Jessica,” fortæller Kristina.

Første maraton blev afholdt i Cape Town – og ikke Antarktis som ellers var planen. Kristina vandt overbevisende, og dermed var WMC skudt i gang.
Antarktis
Efter Cape Town tog holdet videre til Antarktis. ”Planen var, at vi skulle flyve kl. 10, men det endte med, at vi først kom afsted om eftermiddagen. Og i stedet for vores normale personfly, fløj vi med et russisk fragtfly, som kunne lande i alle slags vejrforhold. Så slemt var det,” siger Kristina og forsætter:
”Da vi træder ud af flyet, har jeg ingen idé om, hvad klokken er. Allerede der havde jeg helt mistet tidsfornemmelsen. Faktum var dog, at det blæste vanvittigt meget, og at arrangørerne blev nødt til at lægge den originale rute om, da de er bekymrede for, at vi ikke kan holde til den lange strækning i direkte modvind i den ekstreme kulde.”
”Med det samme jeg rører jorden, går det op for mig, hvor glat jorden er. Vinden blæser sneen væk, så det er is, vi løber på. Samtidig skal vi virkelig fokusere for at holde os på stien pga. den stærke vind, og jeg kan huske, at jeg når at tænke: ”Det her er fedt.” Men det var hårdt, og selvom jeg havde en stor fordel pga. min erfaring inden for trailløb, falder jeg hele seks gange.”
”Forholdene er ekstreme. Når vi løber i modvind, bliver vi nødt til at løbe i en gruppe for at komme fremad, og flere giver op og ender med at gå den 1,5 km lange strækning. Men efter fjerde omgang bryder jeg ud af gruppen. Det er vildt hårdt at være eksponeret for vinden, men jeg kunne mærke, at jeg kunne løbe mere konstant end gruppen, og jeg ender også med at overhale Jessica med en hel runde,” udtaler Kristina. Men Antarktis er udfordrende, og Kristina har grundet vejrforholdene ikke løbet maratonet så hurtigt, som hun gerne ville. Hun vinder løbet og løber et bedre maraton end mange af de andre deltagere.

I bidende kulde, hård modvind og på glatis løb de andet maraton på Antarktis, hvor Kristina igen hev sejren hjem.
Perth
Tredje maraton blev afholdt i Perth, og på daværende tidspunkt er Kristina 38 min. foran Jessica. ”I første halvdel af løbet løber vi i en stor gruppe, men på et tidspunkt løber Jessica fra os. Jeg havde lagt en strategi om at løbe et stille og roligt maraton, og den ville jeg gerne holde – og havde også tiden til det. Så da hun bryder ud, prøver jeg ikke på at indhente hende, men at begrænse hendes forspring. Jessica vinder maratonet, og jeg kommer ind med en tid på 3:19:48.”

Tredje maraton blev afholdt i Perth, hvor Kristina tager et mere roligt maraton og får en flot tid, men Jessica vinder løbet.
Dubai
Fjerde maraton blev afholdt i Dubai. Tre maratons kan mærkes i kroppen, og derfor lægger Kristina endnu en strategi om at tage et roligere løb.
”Da vi kommer til Dubai, beslutter jeg mig for at holde strategien. Jeg lægger mig i gruppen og holder mig der, men Jessica tager fra, da vi er halvvejs. Efter ca. 32 km spørger Luke, som jeg har løbet med de foregående dage, om jeg vil være lead i gruppen, og her kan jeg mærke, at jeg har rigtig meget energi. Så i stedet bryder jeg ud af gruppen og forsøger at indhente Jessica, som på det tidspunkt havde et større forspring. Og det lykkes. Jeg indhenter hende med 10 km igen og vinder løbet med en tid på 3:17:44 – tre minutter før Jessica,” fortæller Kristina begejstret og fortsætter: ”Det gav mig et kæmpe adrenalinsus, at jeg fandt den energi, som jeg havde brug for, for at vinde løbet.”

Kristina havde diamanter i benene i Dubai, da hun vælger at prøve at indhente Jessica, som ellers havde et stort forspring.
Madrid
Femte maraton blev afholdt i Madrid på en Formel 1-bane med et par hårde højdemeter, hvor Kristina virkelig kan mærke de mange maraton: ”Jeg starter med at løbe i den velkendte gruppe med 5-6 mennesker, og ret hurtigt falder der flere og flere fra. Til sidst er vi to, en franskmand og mig, og det ender med, at jeg trækker ham det meste af vejen. De sidste 10 km er ekstrem hårde, men jeg finder energien i, at vi er foran og ender med at vinde løbet med en tid på 3:18:25.”

Løbet på Formel 1-banen i Madrid holdt hårdt. Alligevel hiver Kristina sejren sikkert hjem.
Fortaleza
Sjette maraton blev afholdt i Fortaleza og krævede god forberedelse. I Fortaleza var der 36 grader og 80% luftfugtighed, hvilket kan tage pusten fra enhver, så det krævede, at Kristina tænkte over energiindtaget.
”Vi starter kl. 11.30, hvor varmen er godt på vej til sit højeste. Ikke engang de lokale er udenfor pga. varmen. Her er det enormt vigtigt, at jeg er opmærksom på mit væske-, salt- og energiindtag, og selvom man ikke har lyst til at drikke så meget væske, bliver man bare nødt til at gøre det,” siger Kristina og fortæller: ”Jeg løber med Jessica de første 25 km, og vi hjælper hinanden rigtig meget, men efter de 25 km siger Jessica, at hun bliver nødt til at sætte tempoet ned, mens jeg fortsætter. Det ender med, at jeg laver en negativ split (en hurtigere sidste halvdel), og det er lidt af en sejr. Selvom det ikke er rart, føler jeg mig faktisk tilpas under omstændighederne, og jeg kan mærke, at jeg får mere energi af, at mine modstandere sakker bagud. Fortaleza er uden tvivl det hårdeste maraton af de syv. Jeg vinder løbet med en tid på 3:23:16.”

Syvende maraton blev afholdt i Fortaleza, hvor solen for alvor satte sit præg på ruten, og løberne skulle passe ekstra godt på væske- og energiindtaget.
Miami
Syvende og sidste maraton blev afholdt i Miami, og her har Kristina rigtig gode odds for at hive sejren hjem. For at slå rekorden skulle hun minimum ende med en tid på 3:48, så noget skulle gå grueligt galt, hvis ikke hun skulle hive sejren hjem:
”Jeg begyndte at have problemer med mit ben. Min lårmuskel spændte op, og jeg kunne godt mærke, at det blev en hård omgang. Jeg vidste, at Jessica gerne ville vinde det sidste maraton og havde også allerede tænkt, at det var okay, hvis hun løb med sejren på den. Jeg var virkelig træt og udmattet, og jeg skulle lægge mig gevaldigt i selen for overhovedet at løbe 5:00 min/km.”
”Da vi nærmer os målet, kan jeg se, at der er noget med distancen, der ikke passer og gør arrangørerne opmærksomme på det. Det stresser mig, at jeg ikke ved, om jeg løber den korrekte distance, for hvis jeg skal vinde, skal jeg vinde med de korrekte vilkår”
Verdens hurtigste
En glad, overvældet og stolt Kristina løber i mål som verdens hurtigste i World Marathon Challenge med en vindertid på 3:25:57 til trods for udfordringer på Antarktis og et ben, der drillede, og i dagene efter blev det fejret: ”Jeg har set mange gode venner, rejst rundt og ikke mindst drukket en del champagne,” griner Kristina, som siger, at hun nu vil prøve at tage et par afslappende dage herhjemme i Danmark, inden hun går i gang med at træne til DM i trail, som bliver afholdt på Bornholm d. 9. maj 2020.

En stolt og glad Kristina vinder World Marathon Challenge og slår verdensrekorden.