Måned: september 2022
Liv Vilde Christensen til VM i OCR
Nu er VM overstået og det er virkelig en mærkelig følelse at det jeg i så længe har set frem til er overstået. Jeg ville ønske jeg kunne gøre det om igen.
Da vi kom til USA var vejret godt. Men i fredags da jeg skulle løbe 3kilometer løbet vågnede vi til regnvejr og 5 grader. Jeg blev meget nervøs for om jeg kunne holde ordentlig fast og blev bange for ikke at klare den.
Min mor huskede mig på at jeg stadig er meget ung og at det skulle være en oplevelse. At man lærer noget ligemeget hvordan det går, og huskede mig på at jeg havde gjort alt arbejdet for at være klar, så nu skulle jeg bare nyde det.Nyde det, det gjorde jeg.
Det var så fedt at løbe til et VM og selvom nogle forhindringer drillede lidt, så kom jeg igennem alt med mit armbånd i behold.Jeg blev nummer 9 blandt alle mellem 13 og 19år, og var den eneste på 13år der gennemførte. Jeg var glad og fik mod på også at løbe 15 kilometeren om lørdagen.
Min længste løbetur inden VM havde været 8kilometer, så jeg havde ingen forventning om at klare mig igennem 15kilometer med over 1000 højdemeter og over 40 forhindringer.Men jeg havde det virkelig sjovt. Jeg klarede næsten alle forhindringer i første forsøg og jeg kunne se på andre folk at de var meget mere pressede end mig.
Jeg var så vanvittig glad og stolt da jeg kom i mål med mit armbånd og havde gennemført sådan et vildt løb. Da jeg bagefter stod og heppede nogle andre danskere i mål, kom fremmede folk og lykønskede mig.
Det viste sig at jeg var blevet nummer 3 blandt alle mellem 13 og 17år. Det er stadigvæk rigtig svært at forstå rigtigt.
Korpset 5 – Ingen tvivl ingen tøven
Jeg har denne nat 2x vagter og sammen med Katrine. Om morgenen fra kl. 5-6, ser vi instruktørerne gå ind og vi kan regne ud, at der bliver en form for vækning. Hvad vi ikke får med er, at vi skal være klar på ét minut og de fleste af os ankommer for sent til pladsen den morgen.
Vi bliver bedt om at fortælle, hvem vi har mest og mindst tillid til og med det samme går jeg lidt i småpanik i mit hoved. Jeg ved faktisk ikke, hvem jeg har mindst tillid til, da vi er et hold og gennem de sidste mange dage har vist, at vi har forskellige styrker. Dertil så vil jeg ikke såre nogen og jeg tager mig selv i at vælge Didde-Mie og efterfølgende tænke, at det faktisk ikke er hende, som jeg har mindst tillid til. Men det er hende, som bedst kan håndtere at blive valgt med den latterlige undskyldning om hendes unge alder. At jeg vælger DD, skammer jeg mig lidt over i løbet af dagen, men jeg tager en snak med hende omkring det. Dette valg viser sig dog senere hen at komme mig til gode (det lyder lidt forkert), da DD og jeg bliver parret i en del øvelser sammen.
Vi skal lade os falde fra en bro i 22 meters højde, hvor en af vores kammerater skal bremse faldet ved hjælp af et rebsystem.
Vi er klar God stil En blanding af spænding og nervøsitet udmunder sig i et smil
Jeg er egentlig ok med øvelsen, men flere i gruppen er nervøse. DD er utryg ved højder og Abdel udtrykker, at han har problemer med ryggen og er nervøs for den hårde opbremsning.
Da Abdel springer ud, står jeg klar som den næste på broen og ser ikke hans fald. Jeg hører kun de andre gispe og jeg indser, der er noget galt. Jeg får ikke at vide, hvad der sker og da jeg spørger ind til, får jeg egentlig bare at vide, at jeg skal holde min mund. Så da jeg træder ud over rækværket, hopper mit hjerte et par gange hurtigere end normalt – hvad er der sket med Abdel og er han okay?
Øvelsen tricker os, da vi tror på, vi har det fulde ansvar for vores medaspiranter, men det er først bagefter vi får at vide, at der selvfølgelig er en topsikring på.
I næste øvelse skal vi ud at løbe på bakker og øvelsen starter med at Instruktør Rune viser os runden rundt. Den er ikke længere end 600-800 meter, men den har en stejl bakke op og en stejl og teknisk bakke ned af. Theresa fortalte mig dagen før, at hvis vi skulle løbe mere, ville hun stoppe. Jeg troede faktisk ikke, hun ville gøre det og da jeg ser hende gå ned af bakken, vidste jeg hvad klokken havde slået.
Jeg løber bagerst sammen med Mille og jeg ved, at hun tidligere har vrikket rundt på foden og jeg vil være ved hende for at støtte hende. Mille er mildest talt dårligt løbende og efterfølgende har vi drillet hende med at hun tølter afsted ligesom de der Tele Tubbies! Og det skal siges om Mille, at hun er lige så god til at lave grin med sig selv som hun er til at lave grin med os andre!
Da vi har fået vist ruten, bliver vi samlet igen og denne gang er beskeden, at det ikke kan betale sig at komme sidst. Så selvom jeg starter bagerst på turen på grund af min position i den opstillet gruppe, så giver jeg den maksimal gas. Særligt på det sidste nedløb spænder jeg afsted og lykkedes mig at komme først, selvom jeg i øjeblikket troede at Didde-Mie var først.
Vi er klar til instruks Bagerst kan man se, jeg har fat i Kristian Abdel gør sig klar til endnu en tur
Da alle er tilbage i formation, giver Instruktør Rune meldingen om, at alle skal løbe runden igen undtagen mig nr. 7. To modsatrettede tanker rammer mig lynhurtigt – den ene er rettet mod en stærkt uretfærdighedsfølelse, fordi jeg er nok den i gruppen, der er bedst løbende og mest kan holde til den her øvelser, men den anden tanke gør mig også lynhurtigt opmærksom på, at dette er et mind-game og jeg kan ikke gøre en dyt ved det. Det skal bare accepteres.
Omgang på omgang ser jeg de andre blive sendt ud igen og igen, hvor Instruktør Rune typisk tager den hurtigste ud. Mine tanker går især på Mille og hendes fod, og især et styrt på nedadløbet gør, at jeg helt instinktivt sætter i løb på vej op til hende. Der går kun få skridt, før jeg ubemærket vender rundt og husker på de gange, vi er blevet irettesat for at ville hjælpe hinanden.
Efter 4-5 omgange bliver vi parret sådan, at de langsomste bliver parret med hurtigste og jeg får Kristian som makker. Kristian er fuldstændig løbet tør for energi og jeg har faktisk svært ved at få øjenkontakt med ham. Han er gået ind i et auto-mode.
Jeg kommer igen bagerst afsted, men spurter op til Kristian på det første flade stykke og tager fat i hans bælte på opadløbet. Kristian har siden fortalt, at han den dag i dag, stadig har mén efter verdens største olfert!
Kristian og jeg får to ture sammen, inden instruktør Rune kører videre på Abdel. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange han suser rundt på runden, men han gør det fisme og han bliver ved og ved og ved.
Tilbage på basen bliver vi ramt af alle de tomme senge. Der virker helt tomt i salen. Dagen i dag er også den første dag, hvor vi får noget ordenligt at spise – nemlig noget ris og sammenkogsret. Jeg er helt lykkelig indvendig og da vi har fået en melding om et fast tidspunkt at stå an på, så ved vi, at vi har god tid til at spise og at maden ikke bliver taget fra os. Eller det ved vi i hvert fald med 90% sikkerhed!
Da vi sent den eftermiddag bliver kørt ud til vandet igen og bedt om at stille op på molen, er jeg presset. Dette kunne sagtens være øvelsen, der fortsætter i det uendeligt indtil en melder fra og det er det, som jeg fortæller mig selv. Derfor er jeg også overrasket og lettet over, at der kun er få spørgsmål fra Instruktør Rune, som vi skal tage stilling til.
Dag 5 er intensiv og jeg kan mærke, at jeg synes, det begynder at blive virkelig spændende i takt med at fysikken bliver skraldet af.
Korpset 4 – Uden håb og mening
Natten frem til dag 4 har jeg to nattevagter af en time hver, og jeg frygtede faktisk at den manglende søvn ville påvirke mig mere, end det gjorde. Men både mit hoved og krop synes at være i topform og ved morgenbordet kommer jeg på den geniale(!) idé, at Kristian og jeg kan dele vores dåse tun og gemme resten til senere. Faktisk har jeg mit kar fuld af gårsdagens aftensmad i min rygsæk og som I kan se i afsnittet, bliver vi bedt om at aflevere alt mad til instruktørerne ved morgensamling.
Det er min den store gule pose!
Ved dagens første øvelse bliver vi linet op i tre geledder og bliver bedt om at kigge ud mod søen. En sort helikopter kommer til syne og jeg følger den nøje med øjnene. Tusinde tanker går gennem hovedet på mig og jeg tænker, vi selvfølgelig skal hoppe ud fra helikopteren.
Da jeg ser en sort instruktør træde ud af helikopterens åbning og med hovedet først, lader sig falde ned i vandet i det, jeg fra tidligere afsnit kender som “Død mur baglæns”, gyser det langt ned af ryggen på mig; Og ingen siger noget, mens vi venter på, Instruktør Carl svømmer ind på land og jeg retter blikket indad i et forsøg på at visualisere min kommende tur i helikopteren.
Hele øvelsen er så grænseoverskridende og ekstrem, at jeg i skrivende stund får kuldegysninger ved at gennemleve situationen igen. I øjeblikket rammes jeg af en frygt, men jeg lader den ikke blive til tvivl. Jeg ved, at jeg skal igennem det og at jeg skal have brudt øvelsen ned i mindre dele og simpelthen tage det, som det kommer.
Det sidste, jeg når at tænke, inden Carl råber mit nummer som den første er, at hvis jeg ikke rammer vandet ordentligt, besvimer eller ikke kommer op ovenvande igen, så er det jo det bedste sted at komme til skade. Jeg er jo omringet af fagligt dygtige mennesker som på et splitsekund vil hive mig op af vandet, hvis det skulle gå galt.
Før jeg så udsendelsen i TV’et kunne jeg faktisk ikke huske, hvem jeg delte helikopter med. Jeg ænsede ikke, at Theresa sad ved siden af mig og jeg gik så meget ind i mig selv for at fokusere. Jeg overbeviste mig selv om at gøre to ting:
- Adlyde instruktør Max i helikopteren
- Holde hele kroppen stiv som en flitsbue og spænd alt hvad jeg har lært på vej ned mod vandet.
Det var planen. Og det er de sætninger, der går igen i mit hoved på flyveturen ud over søen, hvor jeg finder roen i at fokusere på ovenstående to ting.
Og således formår jeg at lave en død mur baglæns ud af en flyvende helikopter ned i det iskolde søvand. Da jeg fanger overfladen igen er min krop fuld af adrenalin – “KÆÆÆÆÆÆFT MAAAAAND! Jeg gjorde det!” Jeg var så stolt af mig selv og med det største smil på læben, indser jeg næste del af opgaven; nemlig at svømme i land.
Faktum er, at jeg bliver smidt ud af helikopteren ret langt fra land og koblet med min langsommelige svømning, bliver jeg faktisk hentet af en båd, som trækker mig et godt stykke ind. Det ser man selvfølgelig ikke på TV, men herefter sørger instruktørerne for at de andre hopper ud lidt tættere på land.
Jeg får kæmpet mig i land og stiller mig tilbage på geled. Våd og efter få minutter også kold. Jeg ser de andre springe ud en efter en fra helikopteren og jeg er fuld af beundring og glæde over, at vi alle kommer igennem. Vi hepper på hinanden og i disse øjeblikke mærker vi alle vores unikke bånd i gruppen – der uanset hvad – bakker hinanden op. Da turen nærmer sig Mille, kan huske, at jeg har brug for at fortælle hende det her med at fokusere på én ting. Og kun én ting. Jeg kan ikke huske, hvad jeg siger til hende, men i TV kan man se, at vi i hvert fald får snakket om, hvor hun skal placere arme, hænder og fingre i springet ud.
Jeg har nærmest flere følelser i kroppen, da Mille flyver hen over søen i helikopteren end da jeg selv springer. Jeg er nervøs. Jeg er spændt. Jeg har tvivl. Og mine tanker flyver afsted. Alt den uro, jeg kan feje væk, når det handler om mig selv og det, jeg selv er herre over, bruser frem. Og at se Mille lave den perfekte død mur baglæns i en flot landing (10 ud af 10, som Nicolas siger!), er en hel befrielse.
Og da Mille kommer i land, forløses følelserne i det største kram. Hun gjorde det!
Et andet element i denne øvelse er, at vi hundefryser i vådt tøj i den kolde vind. Vi får lov til at løbe et par ture, mens vi venter, men kulden er allestedsværende og ikke til at flygte fra.
Efter sidste mand skifter vi til tørt tøj og så er det tid til seancen på stranden, hvor vi skal “hygge” os med et par gummibåde.
Vi skal starte med at øve forskellige måde at bære båden på:
Lav føring, skulder, hoved og i strakte arme.
Ret hurtigt laver instruktør Carl holdene om til at kvinderne er sammen og mændene er sammen, og han sætter gang i en stafet. Jeg kan ikke huske, hvordan det var i øjeblikket, men jeg kan se i udsendelsen, at vi unødigt stresser hinanden, når der bliver lagt et konkurrenceelement ind over. Er det fordi, vi gerne vil vinde? Eller er det fordi, vi ved, vi kan risikere en “belønning” for at komme sidst? Jeg ved det ikke, men vi håndterer ikke øvelsen særlig godt som et hold og det ender også med, at både Jill og Mille slår sig, fordi vi bliver for ivrige.
Der er ikke megen betænkningstid efterfølgende, da vi bliver bedt om at lave stafetten én gang til og herefter lægge os under båden i udgangsstilling til armstræk. At stå der med strakte arme og båden ovenpå er sindssyg hård. Tiden føles evig, men et eller andet sted tænker jeg også: “Bare kom an. I kan sætte mig til alt”. Og det er faktisk den tanke, jeg har gennem alle øvelserne på stranden.
Det bliver tid til armstræk, mavebøj og englehop i vandkanten. Jeg har det fint med de udmattende øvelser, men jeg observerer at instruktørerne har ændret deres tone. Den er grov, nedladende, hård og kompromisløs. Særlig Kasper og Jill oplever dette og en flig af en uretfærdighedsfølelse rammer mig. De to kæmper r…. ud af bukserne – hvorfor bliver instruktørerne ved med at køre på dem?
Jeg ved ikke, hvor lang tid vi er i gang på stranden, men de forskellige øvelser virker uendelige.
Jeg har efterfølgende tænkt, om planene var, at denne øvelse skulle fortsætte, indtil en aspirant gav op. Og det blev Jill, der virkelig kæmpede med særligt sit knæ. Hun kæmpede som en sindssyg under denne øvelse og jeg har den største respekt for hende som menneske.
Efter “hygge” på stranden har vi en hel øvelse, som ikke er med i fjernsynet. Vi skal nemlig lave kommandokravl på et langt reb/wire over en dyb bugt i de bornholmske klipper over vandet. Vi får en kort instruks i teknikken i at bevæge sig oven på rebet og holde balancen med bagerste fod hængende ned. Det er en ret cool øvelse, men jeg tænker, at grunden til den ikke har fundet vej til udsendelsen er, at klippet med Kaspers åbenhed og vigtige følelser omkring hans tanker om at være homoseksuel , er langt vigtigere.
Kaspers ærlighed er så vigtig for vores forståelse omkring seksualitet, om at vi skal se ud på en bestemt måde og om, hvor vigtigt det er at være den, man er. Jeg håber, I vil tage jer tid til at se klippet og lade Kaspers mod og tanker rodfæste sig.
Vi har et par timer på kasernen og jeg bruger en del tid på at få styr på mine voksende vabler på fødderne. De sidder begge samme sted på indersiden af hælen, og støvlerne borer sig egentlig bare længere og længere ind. Der er ikke mere hud og jeg overvejer, hvad jeg skal finde på for at lette smerten og for at forhindre, at hullet ind i foden bliver værre samt at undgå en infektion. Vablerne er på det stadie nu, hvor jeg ved, at hvis jeg ikke passer på, kan de blive mit exit fra kursus. Mit løsning bliver at tage det bløde og ikke-klistrende del fra to plastre og sætte mod det åbne sår i vablen og rundtom ligge en bro af strimler, som jeg har klippet fra mit liggeunderlag. Det skulle gerne lette trykket fra støvlen mod foden og jeg bruger tensoplast fra vores fælles samaritkasse til at lukke af for bakterier og få konstruktionen til at side fast.
Efter at have fået styr på vabler og mine ting, går der ikke så lang tid, før vi skal med lastbilen igen. Vi kører og kører og kan til sidst ane, at vi befinder os i en grusgrav. Alle ved hvad klokken er slået og vi bliver nærmest jaget ned af den stejle vej til bunden. Nu skal 3 mand hænge på samme tid i et reb og på almindelig vis kan jeg godt klatre i reb. Men efter et par forsøg, hvor vi ikke formår at få alle op, ryger kræfterne. Det er så hårdt at kravle op og blive hængende og jo mere vi forsøger, jo mere slipper kræfterne op.
I næste øvelse skal vi løbe op og ned af sandbanker i runder. Det er enormt hårdt, men jeg er på hjemmebane og jeg forsøger på bedste vis at peppe de andre op. Efter 10 runder får vi en vandpause og bliver bedt om endnu 10 runder. Dog bliver øvelsen stoppet efter 4 runder mere og det er både jeg og de andre glade for. Jeg var så bange for, at nogen ville give op under denne seance eller at instruktørerne ville blive ved – ligesom tidligere – indtil en gav op.
Den næste øvelse bliver vi bedt om at bære materiel op til lastbilen. I udsendelsen får vi at vide, at der er 800 meter op ad grusgraven til lastbilen, men jeg nægter at tro, der ikke er længere! Vi knokler med de tunge ting, som er svære og tunge at bære. Jeg tager mig selv i at lukke mig inde i mig selv og bare klø på. Just get the job done og en efterfølgende tanke er, at jeg i disse øjeblikke godt kunne tænke mig at være lidt mere en team player. Uden nogen strategi løfter jeg bare det materiel, jeg kommer i nærheden af og ret hurtigt er det kun de tunge ting, der står tilbage. Det er de tunge dunke, som jeg ikke ved, hvad vejer, men jeg finder en måde at få dem op på nakken og så deropad uden at tænke så meget.
Jeg ved ikke, om følgende er noget, jeg har bildt mig selv ind, men vi er flere der efterfølgende snakker om det:
Lastbilen rykker sig et par gange, når vi nærmer os. Og det er et ret fint mind-fuck.
Ved aftensamling bliver nr. 4 og nr. 10 bedt om at lægge sit nummer. Jeg tænker med det samme: Det kan ikke passe. Det kan simpelthen ikke passe. Jeg synes faktisk de begge har det, som der skal til og igen bliver jeg ramt af en lille uretfærdighedsfølelse. Det er hårdt at sige farvel til både Kasper og David – to så dejlige mennesker og som siden hen er blevet mine rigtig gode venner. Men efter et gruppekram ligger jeg det til side.
Da jeg senere rammer sengen, skriver jeg i min dagbog: “Nu er vi gang – fuck en fed dag”
Korpset – dag 3
Dag 3 starter brat med en vækning af vild kaliber:
Instruktør Max braser ind ad døren og råber: “Godmorgen aspiranter – 3 min ude på standpladsen med rygsæk!”
Og med ét er dagen i gang. Det er en ret sindssyg måde at vågne på og det gælder om ikke at gøre plads til mange tanker, men blot gøre, hvad der bliver sagt. Min rutine med at gøre rygsækken og mine ting klar hver aften bærer frugt, og jeg får hurtigt pakket min sovepose ned samt taget mit tøj på, som ligger klar ved siden af min feltseng.
Men 3 minutter går godt nok hurtigt!
Et element der ikke er med på TV er, at vi fra kursets start, er blevet bedt om at pakke vores tasker ens og se ens ud med de samme ting i vores lommer. Fx er kompas i højre brystlomme, kniven i venstre lomme på bukserne osv. Det er lige lidt ekstra krydderi, når der skal pakkes hurtigt og detaljer, som man nemt kan komme til at glemme. Og vi bliver da også testet i tingenes placering, da vi træder an på standpladsen. Belønningen er selvfølgelig øvelser som armstræk, mavebøjninger og englehop.
Efter lidt sved på panden, bliver vi bedt om at stille op på en række, hvor den person vi mener har de bedste lederegeneskaber står forrest og den med de dårligste lederegenskaber, står bagerst.
Det er en utrolig svær opgave og øvelsen er sværere end den ser ud på fjernsyn. At stå og lynhurtigt skulle overveje, hvem man har mest tillid til – det er den nemme del – og hvem man har mindst tillid til – den virkelig svære del, er grænseoverskridende. At skulle melde ud, at man ikke har tillid til en persons lederevner, ved vi alle ikke er noget personligt. Jeg kan jo sagtens holde af en person uden at denne person har lederegenskaber. Men et eller andet sted, tror jeg at mange af os gerne vil beside lederevner og når vi så får at vide, vi kke har dem, er det svært ikke at tage det personligt.
Min tøven i denne øvelse består i, at jeg tænker for meget over, hvordan personen jeg udpeger at have mindst tillid til som leder, vil reagere. Og den tankerække gør mig handlingslammet i øjeblikket og jeg får ikke bidraget med mine inputs. Der er dog andre, som tager teten og det viser måske netop nogle af mine evner som leder. Efter denne øvelse, kunne jeg mærke en snert af skuffelse over mig selv og mit manglende initiativ til at deltage i den svære opgave.
Jeg kommer dog til at stå som nr. 3 i rækken efter Nicolas og Kristian og jeg mener også, det er en korrekt placering for mig. Jeg placerer mig ikke selv, men bliver sat der af et par i gruppen.
Denne seance er selvfølgelig ikke skabt for tilfældighedens skyld og i den efterfølgende øvelse, tester instruktørerne Kaspers og Theresas evner som ledere, da de er to af dem, som står bagerst i rækken.
Opgaven er som følgende:
Den udpeget leder, Kasper skal finde poster i skoven ved at navigere ud fra et kort, som kun Kasper må se. Han må tage noter og måle med kompas og derefter bringe vores gruppe med træstamme til posterne. Kasper har altså ikke kortet med på turen ud til at finde posterne og skal dertil heller ikke bidrage med at bære den tunge træstamme. Det er meningen, at lederen skal videregive information og lade holdet arbejde.
Kasper tager imod rollen med åbent sind og han har bare et unikt humør og gå-på-mod, selvom han er på udebane i forhold til at finde vej. Kasper har fx forstået målestoksforholdet forkert, som betyder, at vi tror, vi skal 5 km for at nå første post. Jeg funderer en smule over, at vi skal finde 6x poster og at den første er 5 km væk, men det gælder også om at bakke sin leder op og som Kristian siger: “Men klokken er også kun kvart i 10!”. Dog ved jeg inderst inde godt, at distancen er urealistisk, men derfor kan retningen jo være fin nok og vi begiver os ud på den lange tur.
Jeg har det rigtig fint med at gå i gruppen og bære på den tunge træstamme. Humøret er godt og vi arbejder sammen som en god gruppe. Men vi bliver egentlig bare ved med at gå og gå og gå. Efter et godt stykke tid sætter vi os og snakker os frem til, at noget nok er galt. Instruktør Rune bekræfter os i mistanken og vi går tilbage til basen. Kasper ytrer, at han gerne vil skiftes ud som leder og gruppen peger på mig. Dette er ikke med på TV og faktisk får instruktør Rune også overtalt Kasper til at forsøge sig én gang til, efter vi returnerer til basen. Det lykkedes heller ikke her og jeg overtager rollen som leder.
At være leder er enorm svært, hvis man har blot den mindste tvivl om, om man gør det rigtigt.
En lille detalje kan koste stort. Og jeg må bare tage hatten af for Kasper for ikke at gå i panik. Han holder humøret højt og med masser af gåpåmod.
Som leder af gruppen mærker jeg også presset. Jeg rammer ikke posten i første hug, men får et hint til at forskyde min kurs. Min fejl er at jeg på kortet, som jeg navigerer ud fra ligger ca 50-80 m fra der, hvor jeg starter med at finde vej fra. Og så finder vi posten til stor jubel for gruppen (og for mig!).
Man kan lige nå at se, at det er mig, som har kompasset i hånden, da vi slutter øvelsen.
Tilbage på basen bliver Lars bedt om at gøre sig klar. Vi hjælper ham med støvler, tøj, vanddunk og alt det andet gear.
Vi får ikke lov til at sige farvel – han forsvinder bare. Det er rørerende efterfølgende at se på TV, hvordan nr. 9 bliver bedt om at afgive sit nummer. Jeg bliver glad over, den måde instruktør Carl leverer beskeden til Lars. Der er den største respekt og medmenneskelighed i det.
Næste øvelse foregår på meget lidt mad. Jeg ved ikke, hvor lidt, men på en eller anden mærkelig måde, generer det mig faktisk ikke.
Vi deles i to grupper og skal finde poster i skoven med den tunge træstamme på skuldrene.
Vi skal finde vej på skift og nr. 3 – Didde-Mie bliver udpeget først. Hun studerer kortet og instruksen, og giver en konkret, kort og præcis instruktion og fører os direkte hen til posten. Jeg er imponeret over DDs måde at tælle skridt på, som vi tidligere har øvet samt at træde 100% ind i lederrollen.
Dette er min oversigt over distancemåling på skridt, som vi tidligere på kursus har modtaget undervisning i:
50m gang = 61 skridt
50m løb = 51 skridt
Hav i mente, at jeg omtrent har Sønderjyllands korteste ben og nok har lidt flere skridt på distancen end den gennemsnitlige.
Jeg bliver udpeget til at navigere som den sidste i gruppen og det betyder, at jeg er i spidsen, da vi skal krydse vandet. Vi får en mulighed for at gå uden om vandet, men da vi fejler opgaven med at kaste mindst 3 ud af 5 sten ind eller over en firkant, så skal vi et smut i den kolde sø.
Turen over er isende kold og hele vejen presser tanken sig på: Har jeg pakket min rygsæk godt nok, så min sovepose fx ikke bliver våd?
Vi er langt efter den første gruppe og er drivvåde igennem det sidste stykke op til lastbilen.
Da vi kommer hjem til basen, rammer det faktisk, at nr 9 – Lars’ ting er væk.
Til samling senere om aftenen er det sidste, vi får at vide:
“Husk hvad der er i maven, kan ingen tage fra jer”. Og glæden er stor, da der står lækkert mad til os efterfølgende.
Set i lyset af tidligere afsnit og instruktørernes kommentar, så er vi alle bange for at maden, bliver taget fra os.
Vi æder og det er ikke kønt, og helt instinktivt pakker jeg en pose med det sidste fra min portion, som jeg putter i lommen og vil gemme til senere.
Jeg bliver efterfølgende ret flov over min opførsel. Jeg føler faktisk lidt, jeg har gjort noget, jeg ikke måtte og jeg må.

Korpset – dag 2
Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi bliver vækket på dag 2, men vi har ikke fået noget mad overhovedet, siden vi startede. Jeg registrerer, jeg er sulten og maven rumler og så fejer jeg det af vejen igen.
Uvisheden er altoverskyggende og vi ved aldrig, hvad vi skal – der bliver altid gættet, men vi rammer aldrig rigtigt.
Det er både spændende og skræmmende at blive hentet af lastbilen og bare køre afsted uden anelse om endedestination. Og denne morgen bliver vi sat af ved en vej og skal gå et godt stykke ned mod stranden. Vi bliver bedt om at stille op i geled og får instruksen om at grave vores tasker ned i sandet med en feltspade til hjælp.
Efter tælling spæner vi alle mod en feltspade og jeg får fat i en af de sidste i rækken. Herefter finder jeg sted i klitterne og begynder at grave. Det er super hårdt arbejde og der skal faktisk et ret stort hul til at kunne sluge rygsækken. Jeg graver og graver og de 20 minutter, vi har fået til opgaven, begynder at rinde ud. Da der endelig er plads til tasken, er jeg så presset, at den bliver læsset i i al hast og jeg laver den store rookie-fejl med ikke at tage notits af, hvor jeg har gravet den ned. I mit løb tilbage på geled ved jeg, at det vil ramme mig senere og jeg bander mig selv langt væk.
Teamet anført af nr. 2 Vi står klar Abdel kæmper med at grave et hul til sin rygsæk
De tre instruktører står bare og stirrer på os, indtil vi bliver bedt om at fatte en træstamme i grupper af fire. Jeg er sammen med Nicolas, Kristian og Theresa, og vores opgave er at bære stammen rundt i klitterne. Når vi har rundet én instruktør, fortæller han hvem vi nu skal hen til og sådan fortsætter denne øvelse egentlig bare. Der opstår en lille forvirring hos os, da vi på et tidspunkt bærer stammen hen til den forkerte instruktør og faktisk har vi alle høre den sammen instruks, så mit gæt efterfølgende er, at de tester os og forsøger at skabe splid.
Jeg ved ikke, hvor lang tid denne øvelse står på, men langt om længe bliver grupperne alle samlet på række på stranden. Instruktør Carl står ved vandkanten og fortæller med rolig stemme: “Stammen i strakt arm!”. Mens vi står og kæmper, snakker Carl i det langsomste tempo om, hvordan vi bare skal acceptere det. “Slip kontrollen – STRÆK ARMENE!”
Katrine og co kæmper Stammen er ikke helt let.. Strakte arme med kævlen over hovedet
I næste øvelse er vi forbundet arm i arm i én lang kæde og bliver bedt om at gå baglæns ud i det kolde vand. Vi skal herefter ligge os ned på ryggen, mens bølgerne suser ind over hovedet på os. Shit, det er koldt og vandet hiver os fra side til side. Jeg har Theresa og Kristian ved mine to sider, og især Kristian og jeg har godt og trygt fat i hinanden.
Øvelsen er simpel: Hold hovedet nede og accepter, du ikke kan få vejret, når bølgerne kommer.
Vi ligger arm i arm Abdel og Jill kæmper Shit – det er koldt!
Jeg forsøger at finde en rytme i bølgerne, men det isende kolde vand forstyrrer mit fokus. Mine tænder klaprer og som minutterne langsomt går, begynder jeg at fryse helt ind i min core. En ting er at fryse hænder og fødder, men at fryse dybt inde i kroppen er bare en ubehagelig følelse, som du ikke kan flygte fra. Det føles som evigheder, og det overrasker mig, at TV-udsendelsen viser, at vi “blot” er i havvandet i 20-25 minutter.
Herefter fornøjer instruktørerne sig med at lade os kravle og rulle i sandet samt at få en spadefuld sand i hovedet, uden vi kan gøre noget som helst ved det. Vi skal lære at accepetere. Vi skal lære ikke at være i kontrol. Vi skal lære ikke at have ondt af os selv.
Med sand over alt bliver vi bedt om at rejse os op i den kølige vind. Det er ekstremt koldt og jeg ryster over hele kroppen.
Jeg hører fjernt instruktør Rune i baggrunden: “Det er træls, det sand der, ikk’?” og så er det en tur i vandet igen. At få kroppen under vand, når man i forvejen fryser helt vildt, er bare modbydeligt. Men man gør det bare. Der er ingen betænkningstid eller valgmuligheder – du gør det bare og håndterer det.
Accepter det! Vi ruller og ruller Sand i hovedet
Da vi igen står i geled, kommer jeg i tanke om min rygsæk… Jeg har ingen idé om, hvor den er og vi bliver selvfølgelig bedt om at hente rygsækken og danne grupper til løft af stammen alt efter hvor hurtige vi er. Jeg løber ud i klitterne. Jeg forsøger at tænke tilbage på, hvor langt jeg løb ud, men det er umuligt at bedømme og jeg når lige at blive irriteret på min egen uprofessionalisme, inden jeg kommer i tanke om, hvem der gravede ned ved siden af mig. Og på den måde pejlede jeg mig frem til min rygsæk. Efter den øvelse lovede jeg mig selv, at jeg ikke skulle lade mig selv være afhængig af andre på den måde igen.
Jeg kommer sammen med Mille, Katrine og David sidst tilbage til træstammen, som skal bæres op til lastbilen. Vi er de tre mindste kvinder og så David. Jeg fornemmer hurtigt, at David er presset – faktisk er han slet ikke sig selv, og jeg kan ikke en gang forstå, hvad han siger. Han er helt grå i ansigtet og svær at kommunikere med. Vi har ikke gået langt, før han falder og instruktør Rune stopper gruppen med en melding om, at vores kammerat er i problemer. Mille og Katrine giver ham en peptalk og jeg fixer hans rygsæk, men David er så presset på både det mentale og det fysiske, at han ikke kommer sig i denne øvelse. Han er lammet på en eller anden måde, og vi (og sikkert heller ikke David) ikke kan forstå, men det hele giver efterfølgende mening, da vi hører om hans drukneulykke og særligt, når jeg sidder her og ser interviewet i fjernsynet. Jeg har den største respekt for ham i forhold til at se dæmonerne i øjnene og melde sig til programmet. David vidste, at vand ville være en stor del af kursus, og han meldte sig til alligevel. Det er fanme big times cojones – pardon my French.
Vi kæmper os tilbage til lastbilen, og det er nok kun os tre tøser, der egentlig får løftet “kævlen” retur.
Da vi kommer tilbage til kasernen, får vi havregryn og så vidt, jeg husker, er det første gang, vi spiser, siden vi ankom i går morges.
Pludselig går alarmen og på første dag, fik vi anvist, hvordan vi skal søge tilflugt på en lokation i skoven med fuld oppakning og med kodeord, så vi ikke render ind i eller inviterer fjenden. Vi har fået besked på ikke at hjælpe hinanden, så alle mand spæner rundt og sørger for sig selv. Når man kommer frem til samlingspunktet, skal det rigtige kodeord fortælles til førstemand på spot og så ligger vi ellers der i skjul. Det er en hektisk øvelse, som tænder adrenalinen i kroppen på fuld gas – jeg er 100% klar til hvad end de sætter os til og hele tiden forsøger jeg at arbejde med at forvente det værste. Og når det ikke sker, så er det en lettelse og nemmere at håndtere det, de nu sætter os til.
David i fuld fokus Abdel i skjul Vi er hele tiden i beredskab
Tilbage på kasernen får vi en kort pause, hvor jeg tror, alle registrerer at vi er trætte og mængden af søvn har været minimal.
Næste øvelse skal vi i to grupper bringe ammunition op til egne styrker. Dvs vi skal 6 mand bære på tungt og u-handy udstyr og helt fra start bliver det tydeligt, at vores gruppe ikke fungerer særlig godt. Jeg kan mærke, det irriterer mig og jeg forsøger at tænke, hvorfor det ikke kører for os. Opgaven er jo simpelt, men der er simpelthen noget gruppedynamik, som halter og det bliver ikke bedre af, at vi kommer mere og mere bagud i forhold til den anden gruppe.
Jeg har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke kan bare kan køre på og hvorfor vi gentagne gange skal stoppe op og snakke. For mig selv tænker jeg, at vi kan da snakke, mens vi går. Der er dårlig stemning og jeg må indrømme, at jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre ved det. Men det er også i denne øvelse, jeg finder ud af, at Mille og jeg fungerer ret godt sammen. Vi snakker samme sprog, har samme forståelse for at få tingene til at fungere og vi kan også kommunikere uden at snakke sammen. Hun har en blanding af et positiv og heppende tilgang til opgaven samtidig med, hun ikke stryger nogen med hårene. Det kan jeg godt lide – en spade er en spade, men alligevel formår hun at servere budskabet på en god måde.
Det er i øvelser som denne, jeg kan blive i tvivl om, hvor godt jeg selv arbejder og bidrager positivt i en gruppe. Jeg tænker nemlig flere gange – og det er også vist i et klip på TV – at så bærer jeg da bare den tunge kasse selv!
Vi kommer sidst og får en “belønning”, som bliver at instruktør Max bestemmer, at vi skal bære Nr. 9, Lars på en båre hele vejen retur. Den reelle belønning ligger faktisk i, at Nr. 9 ikke må snakke. Det passer mig og Mille ret godt, for der er ingen tvivl om, at Lars fylder meget og i sådanne fysiske og mentale hårde situationer, kan det være svært at håndtere.
Det er vigtigt at sige om Lars, at han i Korpset er havnet et sted så langt væk fra sin komfortzone, som han overhovedet kan. Jeg kan huske, at jeg nogle gange har kigget ham i øjnene, og tydelig kunne se, alle de tanker og inputs, som han forsøger at fortolke og forstå. At fungere i en ny verden, hvor tab af kontrol og manglede struktur er hovedingredienser med diagnoserne ADHD, Asbergers og autisme kan vi andre kun gætte på, hvad der er gået igennem hans hovede. Én ting er sikkert om Lars, og det er, at hans hjerte og intension er på det rette sted.
Med et glimt i øjet, var det rart, der var lidt ro, men samtidig blev det også tydeligt, at vi stadig ikke fungerede som gruppe. Om det var de 90 kg på skuldrene samt den ekstra rygsæk, der brændte os af eller om vi simpelthen var en dårlig cocktail for hinanden, ved jeg ikke. Men vi kommer frem og vi er alle super pressede.
Da vi når frem til mål, sidder de andre allerede klar og herfra går vi hjem til basen; med rygsæk og fuld oppakning selvfølgelig.
Der går ikke lang tid, før vi igen bliver kaldt til samling og turen går mod svømmehallen. For første gang mærker jeg en nervøsitet i maven, som jeg har svært ved at styre. Hvad nu hvis vi bliver stillet for en opgave med svømning eller dykning, som jeg ikke kan løse?
Vi kommer frem til svømmehallen og får skiftet til badetøj. Herefter bliver vi lukket ind i et omklædningsrum og må ikke snakke og så fryser vi egentlig bare. Ventetiden er lang og vi aner ikke, hvad der skal ske.
Da jeg kommer ind, får Carl lynhurtigt ro på mig. At kigge ind i hans øjne og mærke, at han ville hjælpe mig og giver helt korte, præcise og konkrete instrukser om handlebanen under vand. Jeg ved, hvad jeg skal, men alligevel præsterer jeg at misse rebet op og jeg dykker hele vejen til den anden ende af svømmehallen. Jeg er i et med mig selv og meget fokuseret. Jeg tænker, at hvis jeg drukner, er dette sted jo det bedste sted at gøre det – jeg bliver bare ved, indtil jeg når mit mål. De henter mig jo, hvis det går galt.
Da jeg næsten når enden af banen, ved jeg, at jeg har fejlet: “Må jeg prøve igen?”
I første dyk mister jeg begge mine kontaktlinser og med -4.50 i styrke, har jeg basalt set mistet min evne til at se. Jeg anmoder om at få ny linser, men Carl fortæller køligt, at jeg ikke skal bruge mit syn til noget. Jeg gør klar til mit andet forsøg, men får et kæmpe chok af høj lyd og der bliver helt mørkt i svømmehallen. Der går et gys igennem mig: “Hvad skal der ske nu?!”.
Hurtigt får Carl fat i mig og beroliger mig med, at strømafbrydelsen ikke er en del af planen: “Dette er en strømafbrydelse og ikke en del af øvelsen, forstår du nr. 7?” Jeg nikker og sætter mig på en bænk og går igen ind i mig selv.
Jeg kommer efterfølgende igennem øvelsen og jeg formår at sætte min vandskræk til side. Denne øvelse giver mig enorm selvtillid i vandelementet og styrker mig til kommende øvelser. For jeg ved, at med en frømand i spidsen for kursus, vil dette ikke være det sidste bekendtskab med vand.
Nr. 7 i fuld fokus Nr. 11 i fuld fokus
Dag 2 er grænseoverskridende, udviklende, splittende og forenende samt så intens, at da jeg ligger i min feltseng om aftenen, kan jeg knap nok huske, hvad dagen er gået med. Og her beslutter jeg mig for at skrive dagbog fra dag 3 for at få den fulde oplevelse med.
Når jeg ser afsnittet i fjernsynet, bliver jeg enorm draget og grebet af mine seje og modige medaspiranter om, hvordan de deler deres inderste tanker og lader sig være sårbare for åben skærm ved at fortælle deres personlige historie.
Særligt Jills interview giver mig kuldegysninger og tænk sig, at det livsglade menneske med smilende og gnistrende øjne, har gennemgået så forfærdelige en opvækst. Hendes sætning “Jeg kan jo altid tjekke ud, men jeg tager lige lidt mere med.” giver så meget mening og viser den stærke, stædige og viljefaste Jill, som jeg har lært hende at kende og jeg ved, at hun vil inspirere unge mennesker, som måske vokser op i lignende tilstande til “lige at tage lidt mere med”.